top of page

Pui la cuptor cu lămâie şi legume de primăvară

Ingrediente

 

2 pui mici pregătiţi pentru dat la cuptor

2 căţei de usturoi, zdrobiţi, dar lăsaţi întregi

1 legătură de cimbru

1 lămâie, înjumătăţită (folosiţi coaja rasă la prepararea legumelor de primăvară)

25g de unt, moale

 

PENTRU MAZÄ‚REA ÃŽNÄ‚BUÅžITÄ‚ CU LEGUME

 

1 lingură ulei de măsline

150g de şuncă afumată învârstată cu grăsime, de preferat o singură bucată mărunţită

150g de arpagic, înjumătăţit

150ml supă proaspătă de pui

200g de mazăre fină congelată

1 miez de salată verde tânără, tocată

 

PENTRU LEGUMELE DE PRIMÄ‚VARÄ‚

 

8 dovlecei tineri, înjumătăţiţi pe lung

200g morcovi mici, curăţaţi şi înjumătăţiţi pe diagonală dacă sunt prea mari

10 fire de praz timpuriu, curăţate

1 lingură ulei de măsline

1 linguriţă de oţet balsamic

coaja rasă de la o lămâie

8 ridichi, înjumătăţite sau tăiate în sferturi dacă sunt prea mari

 

Mod de preparare

 

  • Se încinge cuptorul la 200ºC/gaz 7. Se asezonează puii pe interior din belÅŸug cu sare ÅŸi piper, după care se umple fiecare cu câte un căţel de usturoi, jumătate din legătura de cimbru ÅŸi jumătate de lămâie.

 

  • Se aÅŸază puii într-o tavă puÅ£in adâncă. Se ung din belÅŸug cu unt, apoi se asezonează cu sare ÅŸi piper negru. Se lasă la cuptor aprox. 40 de minute.

 

  • ÃŽn timp ce friptura este la cuptor, se prepară garnitura. Pentru mazărea înăbuÅŸită cu legume, se încinge o tigaie ÅŸi se unge cu un strop de ulei. Se adaugă ÅŸunca ÅŸi se lasă timp de două minute, până devine crocantă. Se lasă focul moale, se adaugă ceapa ÅŸi se căleÅŸte pentru 6-7 minute, până devine aurie.

 

  • Se răstoarnă supa de pui într-o cratiţă, se dă în fiert două minute, apoi se adaugă mazărea ÅŸi se lasă încă două minute. ÃŽn cele din urmă, se adaugă miezul de salată ÅŸi se lasă aprox. 1 minut să se opărească, apoi se dă deoparte. 8Se strecoară sosul într-un recipient. ÃŽn acest moment, puii pot fi tranÅŸaÅ£i ÅŸi ornaÅ£i.

 

  • Pentru legumele de primăvară, se dă în clocot o oală mare de apă cu sare ÅŸi se pregăteÅŸte la îndemână un bol cu apă rece cu gheaÅ£a. Se fierb legumele pe rând (excepÅ£ie fâcând ridichile) ÅŸi se scot în bolul cu apă rece. Dovleceii se fierb 3 minute, morcovii ÅŸi prazul, 2 minute. Se scurg ÅŸi se lasă la uscat pe un prosop de bucătărie.

 

  • Se încinge un strop de ulei într-o altă tigaie ÅŸi se călesc legumele până încep să prindă culoare. Se adaugă oÅ£etul, coaja de lămâie ÅŸi condimente. Se reduce focul, se adaugă ridichiile ÅŸi se stropeÅŸte amestecul cu puÅ£in ulei.

 

  • Se verifică dacă puii sunt făcuÅ£i. Dacă sunt gata, se scot din tavă ÅŸi se lasă să se odihnească 10 minute cu susul în jos.    Pentru a prepara un sos simplu, se scot jumătăţile de lămâie, se storc în zeama lăsată de pui în tavă ÅŸi se amestecă până la omogenizare

bottom of page