GRATIN DE PUI SI FENICUL
PREPARARE: 1 ORA ; 4 PORTII
2 BULBI DE FENICUL
200 G DE PUI GATIT, RUPT IN BUCATI DE MARIMEA UNEI INGHITITURI
2 LINGURITE DE MUSTAR CU BOABE
1 PRAF DE BRANZA GRUYÈRE, RASA
1 CANTITATE DE SOS ALB PROASPAT PREPARAT
6 FELII DE BAGHETA
500 G NUCI, TOCATE GROSIER
1 Incinge cuptorul la 190° C. Taie capetele bulbilor de fenicul, pastrand frunzele verzi. Taie bulbii in sferturi si indeparteaza radacina. Taie fiecare bucata in doua, apoi fierbe-le intr-o oala cu apa clocotita, sarata in prealabil, timp de 6-8 minute, pana cand devin fragede, apoi scurge-le bine.
2 Aranjeaza bucatile de fenicul si de pui intr-un vas ceramic de circa 1 litru, uns cu unt. Incorporeaza mustarul, pudra de Cayenne si doua treimi din cantitatea de branza in sosul alb. Toaca grosier frunzele de fenicul si adauga-le si pe ele in sos. Gusta si adauga sare si piper suplimentar, daca e nevoie. Toarna sosul uniform peste fenicul si pui.
3 Taie feliile de bagheta in cuburi mici si amesteca-le cu branza ramasa si cu nucile. Presara-le peste ingredientele din vas. Da mancarea la cuptor 25-30 de minute, pana cand toppingul devine auriu si crocant, iar sosul clocoteste pe margini.
Da savoare sosului prin adaugarea urmatoarelor ingrediente:
-
Adauga 100 g de branza Cheddar sau Gruyere rasa, 1 lingurita de mustar Dijon si un praf de pudra de ardei Cayenne.
-
Pentru un continut mai mic de grasimi, foloseste ca lichid un amestec de supa (jumatate din cantitate) si lapte (cealalta jumatate) atunci cand prepare sosul.
-
Incorporeaza patrunjel tocat si serveste sosul cu sunca afumata preparata la grill sau toarna-l peste legume fierte.
-
Incorporeaza 1 lingura de mustar cu seminte in sos, impreuna cu sare si piper.
Serveste gratinul cu paine cu coaja si o salata verde proaspata.